ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ : ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ

ΚΛΗΜΑΤΣΙΔΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ MD, PhD
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΩΡΑΚΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ : ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Οι θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες έχουν εξελιχθεί και ακολουθώντας την τάση που υπάρχει στις περισσότερες χειρουργικές ειδικότητες πραγματοποιούνται με αυξανόμενο ρυθμό ελάχιστα επεμβατικά. Πρακτικά, χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνταν παλιότερα με μεγάλες τομές τώρα γίνονται αποτελεσματικά με μικρές οπές στο πλάγιο θωρακικό τοίχωμα. Σήμερα οι περισσότερες θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν θωρακοσκοπικά ενώ αρχικά μόνο μικρής έκτασης χειρουργικές επεμβάσεις γινόντουσαν θωρακοσκοπικά όπως για παράδειγμα οι βιοψίες πνεύμονα ή του υπεζωκότα, η αντιμετώπιση του πνευμοθώρακα και οι μεταστατεκτομές. Με τη συσσώρευση της εμπειρίας και των διαθέσιμων τεχνολογικών μέσων, μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις πλέον μπορούν να πραγματοποιηθούν θωρακοσκοπικά.  Οι αντιπροσωπευτικότερες μεγάλης βαρύτητας χειρουργικές επεμβάσεις που σήμερα είναι ρουτίνα να γίνονται θωρακοσκοπικά  είναι οι λοβεκτομές  για την αντιμετώπιση των πρώιμων σταδίων του καρκίνου του πνεύμονα, όπως επίσης και οι θυμεκτομές τόσο για την εκτομή των θυμωμάτων οσο και για την αντιμετώπιση της μυασθένειας Gravis

Πλεονεκτήματα των Ελάχιστα Επεμβατικών Θωρακοχειρουργικών Επεμβάσεων

Πραγματοποιώντας τις επεμβάσεις αυτές χωρίς μεγάλες επώδυνες τομές αλλά μέσω μικρών οπών στο πλάγιο θωρακικό τοίχωμα, τα οφέλη για τον ασθενή κατά την μετεγχειρητική περίοδο είναι πολλαπλά. Για τις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις δεν χρειάζονται μεταγγίσεις αίματος ενώ αμέσως μετά την χειρουργική επέμβαση ο ασθενής πηγαίνει στον κοινό  θάλαμο νοσηλείας και δεν υπάρχει ανάγκη παραμονής στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όπως συμβαίνει με τις αντίστοιχες ανοιχτές θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις.

Μειωμένος Πόνος και Ταχύτερη Ανάρρωση

Η απουσία μεγάλων τομών και σημαντικού τραύματος έχει δύο άμεσα πλεονεκτήματα. Πρώτον αμέσως μετα τη χειρουργική επέμβαση ο ασθενής πονάει σημαντικά λιγότερο και ως εκ τούτου  η λειτουργία της αναπνοής είναι σημαντικά βελτιωμένη, αποτελεσματικότερη ακριβώς επειδή ο ασθενής πονάει λιγότερο. Επιπλέον, ο ασθενής είναι σε θέση να κινηθεί συντομότερα. Πρακτικά, το απόγευμα της χειρουργικής επέμβασης ο ασθενής μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι και να περπατήσει. Καθώς οι θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις είναι ως επί το πλείστον βαριές επεμβάσεις, όταν αυτές πραγματοποιούνται θωρακοσκοπικά, οι μετεγχειρητικές επιπλοκές στο σύνολό τους  είναι σημαντικά μειωμένες. Για παράδειγμα η πιθανότητα λοιμώξεων και τα προβλήματα από το αναπνευστικό ή το  καρδιαγγειακό σύστημα είναι σημαντικά μειωμένα. Τέλος, η  διάρκεια νοσηλείας στο νοσοκομείο είναι και αυτή μειωμένη : δύο με τρεις ημέρες για τις μεσαίας βαρύτητας χειρουργικές επεμβάσεις και κατά μέσο όρο τέσσερις ημέρες για τις μεγάλης βαρύτητας χειρουργικές επεμβάσεις. Στο σύνολό της η μετεγχειρητική ανάρρωση μετά τις θωρακοσκοπικές αυτές επεμβάσεις είναι ευκολότερη για τον ασθενή, η  επιστροφή στις καθημερινές συνήθειες ομαλότερη  και η επιστροφή στην εργασία ταχύτερη.

Αποτελεσματικότητα των Θωρακοσκοπικών Επεμβάσεων

Εκτός από τα σημαντικά οφέλη για τον ασθενή που προαναφέραμε, η αξία μιας χειρουργικής επέμβασης καθορίζεται σαφώς και απο την αποτελεσματικότητά της, Πάρα πολλές μελέτες τα τελευταία 20 χρόνια έχουν δείξει επανειλημμένα ότι η θωρακοσκοπικές επεμβάσεις είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις αντίστοιχες ανοιχτές παραδοσιακές θωρακικές επεμβάσεις είτε αυτές είναι μέτριας βαρύτητας όπως είναι οι βιοψίες πνεύμονος και υπεζωκότος είτε μεγάλης βαρύτητας θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις όπως είναι οι λοβεκτομές και οι θυμεκτομές.  Αυτό εξάλλου φαίνεται και από το γεγονός  ότι σε μεγάλα θωρακοχειρουργικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής, οι περισσότερες επεμβάσεις πραγματοποιούνται πλέον με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές ενώ οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες συστήνουν όσες θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις είναι τεχνικά εφικτό, να πραγματοποιούνται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο.

Συμπέρασμα

Στο σύνολό της, η μετεγχειρητική ανάρρωση μετά τις θωρακοσκοπικές επεμβάσεις είναι ευκολότερη για τον ασθενή, η επιστροφή στις καθημερινές συνήθειες ομαλότερη και η επιστροφή στην εργασία ταχύτερη. Οι θωρακοσκοπικές επεμβάσεις προσφέρουν σημαντικά πλεονεκτήματα και αποτελούν την πρότυπη επιλογή για την αντιμετώπιση πολλών πνευμονικών και θωρακικών παθήσεων.

ΚΛΗΜΑΤΣΙΔΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ MD, PhD
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΩΡΑΚΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Δρ Μιχάλης Κληματσίδας είναι θωρακοχειρουργός, διδάκτωρ της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ και η εξειδίκευσή του είναι η ελάχιστα επεμβατική θωρακοχειρουργική με την τεχνική της μιας οπής, Uniportal Vats, καθώς και η ρομποτική θωρακοσκοπική χειρουργική, Robotic VATS (RATS).

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!
ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΚΛΗΜΑΤΣΙΔΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ MD, PhD
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΩΡΑΚΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *
elΕλληνικά

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

  •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
    αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
  • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
  •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
    απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
  •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
  •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.