ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΟΒΡΟΓΧΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ;

ΚΛΗΜΑΤΣΙΔΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ MD, PhD
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΩΡΑΚΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΝΔΟΒΡΟΓΧΙΚΗ ΒΑΛΒΙΔΑ;

Η ενδοβρογχική βαλβίδα είναι μια σύγχρονη ιατρική συσκευή που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρές πνευμονικές παθήσεις, όπως το εμφύσημα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τι είναι η ενδοβρογχική βαλβίδα, πώς λειτουργεί, και ποια είναι τα οφέλη της για τους ασθενείς.

 Τι Είναι η Ενδοβρογχική Βαλβίδα;

Η ενδοβρογχική βαλβίδα είναι μια μικρή, μονόδρομη βαλβίδα που τοποθετείται στους αεραγωγούς των πνευμόνων με τη βοήθεια ενός βρογχοσκοπίου. Η βαλβίδα επιτρέπει την έξοδο του αέρα και των υγρών από το μπλοκαρισμένο μέρος του πνεύμονα, χωρίς να επιτρέπει την είσοδο του αέρα. Αυτό βοηθά στη μείωση του υπερβολικού αέρα στους πνεύμονες και διευκολύνει την αναπνοή.

 Πώς Λειτουργεί η Ενδοβρογχική Βαλβίδα;

Η ενδοβρογχική βαλβίδα λειτουργεί ως εξής:

  1. Τοποθέτηση: Ο χειρουργός θώρακα τοποθετεί τη βαλβίδα στους αεραγωγούς μέσω βρογχοσκοπίου. Η διαδικασία γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία και είναι ελάχιστα επεμβατική. 2. Μονόδρομη Ροή Αέρα: Η βαλβίδα επιτρέπει στον παγιδευμένο αέρα και τα υγρά να εξέλθουν από τους πνεύμονες, αλλά αποτρέπει την είσοδο νέου αέρα στην πάσχουσα περιοχή. 3. Με τη μείωση της πίεσης και της διόγκωσης (του συνολικού όγκου) του πνεύμονα, βελτιώνεται η αναπνοή του ασθενούς και μειώνονται τα συμπτώματα.

 Οφέλη της Ενδοβρογχικής Βαλβίδας

Η χρήση ενδοβρογχικής βαλβίδας προσφέρει πολλά οφέλη στους ασθενείς με σοβαρές πνευμονικές παθήσεις: Βελτίωση της Αναπνοής: Μειώνει την υπερδιόγκωση των πνευμόνων και διευκολύνει την αναπνοή. Αύξηση της Σωματικής Δραστηριότητας: Οι ασθενείς μπορούν να συμμετέχουν πιο ενεργά στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Μείωση των Συμπτωμάτων: Ανακουφίζει από το χρόνιο βήχα, τη δύσπνοια και την κόπωση. Ελάχιστα Επεμβατική Διαδικασία: Η διαδικασία είναι λιγότερο επεμβατική σε σχέση με άλλες χειρουργικές επεμβάσεις και έχει ταχύτερη ανάρρωση. Προσαρμόσιμη Θεραπεία: Η βαλβίδα μπορεί να αφαιρεθεί ή να αντικατασταθεί αν χρειαστεί.

 Ποιοι Ασθενείς Είναι Κατάλληλοι για Ενδοβρογχική Βαλβίδα;

Η ενδοβρογχική βαλβίδα συνιστάται κυρίως για ασθενείς με σοβαρό εμφύσημα που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις φαρμακευτικές θεραπείες. Οι κατάλληλοι υποψήφιοι είναι συνήθως: – Ασθενείς με σημαντική υπερδιόγκωση των πνευμόνων. – Ασθενείς που έχουν δυσκολία στην αναπνοή και περιορισμένη ικανότητα για σωματική δραστηριότητα. – Ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, όπως η μεταμόσχευση πνεύμονα.. Προκειμένου να επιλεχθεί ο κατάλληλος ασθενής θα πρέπει να γίνει μία πολύ προσεκτική διαδικασία επιλογής από ομάδα ειδικών στο λεγόμενο Συμβούλιο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας ή Υπερδιάτασης πνεύμονα (Respiratory Failure MDT / Hyperinflation MDT)

 Συμπέρασμα

Η ενδοβρογχική βαλβίδα είναι μια καινοτόμος θεραπεία που προσφέρει σημαντική ανακούφιση σε ασθενείς με σοβαρές πνευμονικές παθήσεις. Η ελάχιστα επεμβατική αυτή διαδικασία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών, διευκολύνοντας την αναπνοή και αυξάνοντας τη σωματική τους δραστηριότητα. Αν αντιμετωπίζετε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, συμβουλευτείτε τον χειρουργό θώρακα σας για να εξετάσετε αν η ενδοβρογχική βαλβίδα είναι η κατάλληλη λύση για εσάς, η οποία απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένους ασθενείς τελικού σταδίου αναπνευστικής ανεπάρκειας μονο.

ΚΛΗΜΑΤΣΙΔΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ MD, PhD
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΩΡΑΚΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Δρ Μιχάλης Κληματσίδας είναι θωρακοχειρουργός, διδάκτωρ της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ και η εξειδίκευσή του είναι η ελάχιστα επεμβατική θωρακοχειρουργική με την τεχνική της μιας οπής, Uniportal Vats, καθώς και η ρομποτική θωρακοσκοπική χειρουργική, Robotic VATS (RATS).

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!
ΚΛΕΙΣΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΚΛΗΜΑΤΣΙΔΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ MD, PhD
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΩΡΑΚΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *
elΕλληνικά

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

  •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
    αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
  • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
  •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
    απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
  •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
  •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.