ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΕΚΤΟΜΗ

ΚΛΗΜΑΤΣΙΔΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΩΡΑΚΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΠΝΕΥΜΟΝΕΚΤΟΜΗ

Η πνευμονεκτομή είναι ένας τύπος χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση ενός από τους πνεύμονες (δεξιού η αριστερού) λόγω καρκίνου, τραύματος ή κάποιας άλλης πάθησης.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η πιο κοινή αιτία για την εκτέλεση μιας πνευμονεκτομής. Μπορεί να χρειαστεί πνευμονεκτομή εάν μια μικρότερη χειρουργική επέμβαση δεν μπορεί να αφαιρέσει όλο τον καρκίνο. Ορισμένοι καρκίνοι που βρίσκονται κοντά στο κέντρο του πνεύμονα χρειάζονται επίσης πνευμονεκτομή αντί για μικρότερη χειρουργική επέμβαση.  Εάν η επέμβαση γίνεται για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα, αφαιρούνται επιπλέον και οι λεμφαδένες.

Μερικές φορές -αν και σπανιότερα- απαιτείται πνευμονεκτομή και για άλλες πνευμονικές παθήσεις. Μερικές από αυτές περιλαμβάνουν:

 • Τραυματική κάκωση πνευμόνων
 • Πνευμονική φυματίωση
 • Μυκητιασικές λοιμώξεις του πνεύμονα
 • Βρογχεκτασίες
 • Συγγενής πνευμονοπάθεια
 • Βρογχική απόφραξη με κατεστραμμένο πνεύμονα
 • Πνευμονικές μεταστάσεις (καρκίνος που έχει εξαπλωθεί στους πνεύμονες από άλλη θέση στο σώμα)

 

→ Πρόκειται για μια απαιτητή χειρουργική διαδικασία, η οποία διενεργείται ανοιχτά με πλάγια θωρακοτομή. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να διενεργηθεί με την ελάχιστα επεμβατική διαδικασία (VATS), που χρησιμοποιεί μικρότερες τομές από την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση που γίνεται στον πνεύμονα. Ωστόσο, στη θεραπεία του καρκίνου, οι περισσότεροι ειδικοί στην πνευμονεκτομή συνιστούν το VATS μόνο για άτομα με όγκους πρώιμου σταδίου που βρίσκονται κοντά στο εξωτερικό μέρος του πνεύμονα.

→ Κατά τη διάρκεια μιας πνευμονεκτομής, πραγματοποιείται μια τομή στο πλάι του σώματος, από την οποία αφαιρείται χειρουργικά ο προσβεβλημένος πνεύμονας. Ο σάκος που περιείχε τον πνεύμονα (υπεζωκοτικό διάστημα) γεμίζει με αέρα. Τελικά, το υγρό παίρνει τη θέση αυτού του αέρα. Καθώς πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία, απαιτεί χειρουργό με μεγάλη τεχνική ικανότητα και εμπειρία.

→ Το διάστημα νοσηλείας του ασθενούς κυμαίνεται από πέντε έως δέκα ήμερες. Συνήθως το πρώτο 24ωροαπαιτείται παραμονή στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

→ Η χειρουργική επέμβαση δίνει τις καλύτερες πιθανότητες στους ασθενείς με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο.

→ Πολλοί ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε πνευμονεκτομή έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, παραμένει μια επέμβαση υψηλού κινδύνου. Μερικές από τις πιθανές επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν περιλαμβάνουν : αναπνευστική ανεπάρκεια, θρόμβο αίματος στον πνεύμονα (πνευμονική εμβολή), πνευμονία, αποπληξία, επιπλοκές από την αναισθησία, υπερβολική αιμορραγία, μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, μειωμένη ροή αίματος στην καρδιά.

Η ηλικία σε συνδυασμό με  άλλα προβλήματα υγείας και ποικίλους παράγοντες μπορούν να προσδιορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τον κίνδυνο για επιπλοκές. Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, φροντίζουμε πάντα να συζητάμε με τους ασθενείς τους συγκεκριμένους κινδύνους, αλλά και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. 

 

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις ή για να προγραμματίσετε ραντεβού, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Μιχάλη Κληματσίδα καλώντας στο (+030) 6944562928 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

ΚΛΗΜΑΤΣΙΔΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΩΡΑΚΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Δρ Μιχάλης Κληματσίδας είναι θωρακοχειρουργός, διδάκτωρ της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ και η εξειδίκευσή του είναι η ελάχιστα επεμβατική θωρακοχειρουργική με την τεχνική της μιας οπής, Uniportal Vats, καθώς και η ρομποτική θωρακοσκοπική χειρουργική, Robotic VATS (RATS).

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΡΘΡΑ

ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΚΛΗΜΑΤΣΙΔΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΩΡΑΚΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *
elΕλληνικά

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.