ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ-R.A.T.S.

ΚΛΗΜΑΤΣΙΔΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΩΡΑΚΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ-R.A.T.S.

Η ρομποτική θωρακοχειρουργικήR.A.T.S. (Robotic Assisted Thoracic Surgery) είναι το κομμάτι της ελάχιστα επεμβατικής θωρακοχειρουργικής που γίνεται πλέον με τη βοήθεια ενός ρομποτικού συστήματος. Πρόκειται για το ολοκληρωμένο σύστημα Da Vinci Χ, το οποίο διαθέτουν 2 κλινικές επί του παρόντος σε ολόκληρη τη χώρα για την Θωρακοχειουργική. Ένα τέτοιο σύστημα, φυσικά, απαιτεί και απόλυτη εξειδίκευση από τον θωρακοχειρουργό που το χειρίζεται. Ο Δρ Μιχάλης Κληματσίδας εξειδικεύτηκε  στη  ρομποτική θωρακοχειρουργική  κατά τη θητεία του στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ελλάδα.

Ολοκληρωμένο Σύστημα Da Vinci ( εικόνα) Χ

→ Οι βραχίονες είναι αυτοί που κινούν διάφορα εργαλεία μέσα από μικρές τομές(οπές) στο θώρακα του ασθενούς. Στη μέση έχουμε το κέντρο ελέγχου, την κονσόλα δηλαδή αυτού του υπολογιστή και δεξιά είναι η κονσόλα στην οποία κάθεται ο θωρακοχειρουργός, ο όποιος ελέγχει όλα τα εργαλεία που αναφέραμε.

→  Η ρομποτική θωρακοχειρουργική γίνεται με τη βοήθεια του ρομπότ αλλά όχι από το ρομπότ. Γίνεται από τον θωρακοχειρουργό, απαιτεί εξειδίκευση και μια μεγάλη ομάδα υποστήριξης. Εκτός του χειρουργού στην κονσόλα, υπάρχουν και χειρουργοί με τον ασθενή ώστε να είναι εκεί για οποιαδήποτε ανάγκη προκύψει.

→ Ο χειρουργός βλέπει μέσα από την κονσόλα τρισδιάστατα -ουσιαστικά αισθάνεται σαν να βρίσκεται μέσα στον ασθενή- και στα χέρια του έχει χειριστές που λειτουργούν με εξαιρετική ακρίβεια. 

Πλεονεκτήματα της  ρομποτικής θωρακοχειρουργικής  έναντι των παλαιών μεθόδων

 

 • Τρισδιάστατη όραση   Αν και μπορεί να επιτευχθεί και με άλλα μέσα, η τεχνολογία στο σύστημα Da Vinci είναι τέτοια που επιτρέπει την απόλυτη λεπτομέρεια. Ο χειρουργός νιώθει πραγματικά σαν να βρίσκεται μέσα στον ασθενή.

 

 • Τεχνολογία απορρόφησης του τρόμου (τρέμουλο)έχει μηχανισμούς που απορροφούν το χειρουργικό τρέμω τρόμο το τρέμουλο δηλαδή έχει μηχανισμούς με τους οποίους μπορεί ανά πάσα στιγμή να σταματήσει η διαδικασία Αν αυτό θεωρηθεί αναγκαίο 

 

 • Μικροχειρουργική – ιδιαίτερα εργαλεία  Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ρομποτικής θωρακοχειρουργικής είναι ότι τα εργαλεία έχουν τη δυνατότητα περιστροφής κινητικότητας 360 μοιρών κάτι που φυσικά είναι πολύ λιγότερο από τις ανθρώπινες δυνατότητες του χεριού 

 

 • Καλύτερος λεμφαδενικός καθαρισμός  Οι λεμφαδένες του Μεσοθωρακίου όπως λέγονται βρίσκονται στο κέντρο του θώρακα δίπλα από πολύ σημαντικά όργανα όπως η καρδιά, ο οισοφάγος, η τραχεία, η πνευμονική αρτηρία , οι πνευμονικές φλέβες κλπ. Η προηγμένη τεχνολογία του ρομπότ μας δίνει την δυνατότητα για επιμελή λεμφαδενικό καθαρισμό με ακρίβεια στις κινήσεις, τρισδιάστατη όραση κλπ, κάτι πολύ σημαντικό για την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα καθώς σταδιοποιείται καλύτερα ο ασθενής καθώς επίσης ολοένα και περισσότερες επιστημονικές εργασίες επισημαίνουν την σημασία του καλού λεμφαδενικού καθαρισμού στην επιβίωση.

 

 • Καλύτερα χειρουργεία Μεγεθύνει τις δομές και μας δίνει μία εξαιρετική δυνατότητα να χειρουργούμε για πολλές ώρες σχετικά ξεκούραστα, καθώς ο χειρουργός είναι πλέον καθήμενος. Σε περίπτωση μιας επίπονης αλλά και πολύωρης εγχείρησης το σύστημα Da Vinci δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να εκτελέσει την επέμβαση ξεκούραστα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

  ⇒ Ρομποτικά μπορούν να γίνουν όλες οι επεμβάσεις της ελάχιστα επεμβατικής θωρακοχειρουργικής. Ωστόσο, η μεγάλη μας μάχη είναι με τον καρκίνο του πνεύμονα, όπου τα χειρουργεία που πραγματοποιούνται αφορούν ανατομικές εκτομές πνευμονικού παρεγχύματος.  

♦ Η τεχνολογία αυτή είναι εξαιρετικά εξελιγμένη και απόλυτα ασφαλής. Πραγματοποιείται από εξειδικευμένα κέντρα και χειρουργούς καθώς είναι η φύση της ειδικότητας είναι τέτοια που απαιτεί απόλυτη εξειδίκευση. Πρέπει, ωστόσο, να έχει κανείς εμπειρία σε όλο το φάσμα της της θωρακοχειρουργικής, συμπεριλαμβανομένης και της ανοιχτής θωρακοχειρουργικής.

♦ Είναι μία τεχνολογία πολλά υποσχόμενη παρόλο που στη βιβλιογραφία υπάρχει μικρότερη αναφορά, σε σχέση πάντα με τα περιστατικά της ανοικτής θωρακοχειρουργικής και της ελάχιστα επεμβατικής θωρακοχειρουργικής, λόγω του ότι είναι μία πολύ πρόσφατη τεχνολογία. Επί του παρόντος γίνονται ολοένα και περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί η μεγαλύτερη αξία της ρομποτικής με το σύστημα Da Vinci και για την επιβίωση και τη ποιότητα της ζωής του ασθενούς.  

Από πλευράς μας, στοχεύουμε στη δημιουργία μιας σχέσης αμοιβαίας κατανόησης και ειλικρινούς επικοινωνίας με τον ασθενή.  Πριν από κάθε απόφαση, φροντίζουμε πάντα να συζητάμε διεξοδικά με τους ασθενείς τις θεραπευτικές επιλογές, τους συγκεκριμένους κινδύνους αλλά και τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις ή για να προγραμματίσετε ραντεβού, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Δρ Μιχάλη Κληματσίδα καλώντας στο (+030) 6944562928 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα.

ΚΛΗΜΑΤΣΙΔΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΩΡΑΚΑ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ο Δρ Μιχάλης Κληματσίδας είναι θωρακοχειρουργός, διδάκτωρ της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής του ΑΠΘ και η εξειδίκευσή του είναι η ελάχιστα επεμβατική θωρακοχειρουργική με την τεχνική της μιας οπής, Uniportal Vats, καθώς και η ρομποτική θωρακοσκοπική χειρουργική, Robotic VATS (RATS).

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΡΘΡΑ
No data was found

ΚΛΕΙΣTΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΚΛΗΜΑΤΣΙΔΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ MD, PhD

ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΘΩΡΑΚΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ *
ΕΠΙΛΕΞΤΕ ΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ *
email *
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ *
elΕλληνικά

SARS-COV-2

Στο ιατρείο ισχύουν τα μέτρα που αφορούν στον κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Ως εκ τούτου:

 •  Η επίσκεψη στο ιατρείο γίνεται ΜΟΝΟ μέσω προηγούμενου τηλεφωνικού ραντεβού, ακόμη και
  αν είναι επανεξέταση, αποτελέσματα εξετάσεων ή συνταγογράφηση.
 • Παρακαλείσθε να έρχεστε ΑΚΡΙΒΩΣ στην ώρα του κλεισμένου ραντεβού.
 •  Να έρχεται ΜΟΝΟ το άτομο που είναι να εξεταστεί χωρίς ΣΥΝΟΔΟ (εκτός αν υπάρχει
  απόλυτη ανάγκη όπως κινητικό πρόβλημα ή άνοια).
 •  Η προσέλευση γίνεται με ΜΑΣΚΑ, η οποία πρέπει να καλύπτει και την μύτη
 •  Ανάμεσα στα ραντεβού γίνεται 5λεπτος αερισμός του εξεταστηρίου.